Selasa, 28 Mac 2017

Larian solo

Idol charity run kat ukm.. sbb kt ukm jr boleh la berlari bersendirian.. dekat jek ngan rmh kalo apape hal





Selasa, 21 Mac 2017

Larian cinta

Berjaya heret seret like literally seret naufal dn ijad utk hadirkan diri berlari kt putrajaya subuh2 piang..

It just a 3km run..mcm jalan2 kat mall jek..kami jalan2 dlm legoland pon dh melebihi 5km..apa salahnye takat tambah lagik 3km a day after berjimba kat jb dn just arrived from jb semalam nye.. kan..







ni scene bile dah half way 'lari' padahal jalan all the way.. mmg rasa nak seret jek budak ni lari.. 





yeayyyy dah smp finishing line.. dah refeul.. makan roti ngan minum air.. dah kembali bertenaga.. dah! jom balik.. tayah nak tunggu cabutan bertuah ke ape ke.. tayah.. 










Isnin, 20 Mac 2017

KempenNOSugar

I'm setting a campaign for maself..

sgt challenging ini challenge

bermula 20/3/2017.. kempen selama.. selama mana yg mampu..

stakat 1st day 1/4 hari yg berlalu masih kekal x minum air manis.. tak usah fikir sgt la kan.. kita cuba jek dlu lah.. kalo tak leh cut semua pon atleast pagi2 sarapan usah order air manis..



#cabardiri
#demimukadanjariygkecil
#deminakbagimuatcincindangelangnikah

Sabtu, 18 Mac 2017

March, month of celebration

After 8 years..
Things are better left untold..
Silence help to keep the household calm & happy

After 32 years..
Mendambakan kehidupan yg lebih tenang

Happy anniversary love.





Happy birthday to me.




#19yearsoffriendshipneverfades
#bfftj


Selasa, 14 Mac 2017

Bisness plan

Last nite we all laki bini dok diskas la psl sekolah memandu yg ade problem sikit dari segi legality bla bla bla.. dh pening dh cikgu ijad memikior hal tu..

Dengan keadaan perot kenyang 2 keping roti tebal bakar dan 2 bijik telo separuh masak dlm perot.. aku bg la idea..

Berenti je bwat driving school.. kita bukak niaga roti bakar telor goyang kari kambing kt tepi jalan.. siap ada gaya ok how the telor goyang might be. dont imagine! ..

Papantanda semua nak tempah yg 3D utk ilustate the goyang.. hahah..

Malas ijad nak layan kegilaan aku.. haha tgk la nnt u.. i buktikan i bukak kedai hipstur begitu n it will b tularrrr all over the country.. hahaha

Image result for roti bakar telur goyang
nantikannye di bangi! kah!

#berangan
#ideabisnessbanyakmengalirderas

Rabu, 8 Mac 2017

Cerpen: lututku lutut besi (edit)

Terpempan aku seketika. Duniaku tiba-tiba kabur. Kakiku terasa lemah dan aku rebah di atas karpet hijau rumput buatan ini.

Sebentar tadi aku begitu taksub mengejar bola, berlari ke arah gol lawan untuk menyerang dan kembali berlari ke gawang gol sendiri untuk mempertahankan kedudukan kami 3-0 di saat itu. Dalam ketaksuban itu, aku terlalai. Aku terlupa yang hakikatnya perlawanan ini hanyalah perlawanan persahabatan sebelum pasukan kami memulakan perlawanan sepak mula pada minggu hadapan.  Dalam kerasukan aku mengejar bola dan menghadang pasukan lawan, kakiku telah tersadung, lututku disepak pasukan lawan.

Aku terbaring. Aku berasa amat sakit dibahagian tulang kering. Tetapi lututku lebih sakit lagi.


Perlawanan terhenti seketika. Paramedik dipanggil masuk. Bergegas mereka berlari mendapatkanku. Beg ais diletakkan di atas lututku tetapi aku tidak merasa apa-apa. Sayup-sayup kedengaran namaku dipanggil, tetapi aku tidak mampu menjawab. Aku begitu lemah. Aku hanya ingin tidur. Lena.

BERSAMBUNG


                         
**Ulasan**
Perghhh dalam diam rupanye aku pernah tulis cerpen.. sedap gak intro..
tapi mana sambungan nye??? hahahha

Selasa, 7 Mac 2017

Make up haul

kih kih kih.. mmg berusaha besungguh2 ni.. bulan 3.. birthday month.. duit abes kat mekap sahaje.. sahaje.. matilahnakkkkk....

dari lazada NYX offer.. beli lipstik gothic perpel ni.. ngan eyebrow (ni sbb kite dah kemaruk buat kening)

ke kedai jebun yubiso..

smp la ke sephora..

lengkap 1 set mekap utk di tinggalkan di opis.. lolz.. yg takde cume foundation je kot ngan brush2 die..




my 1st sephora haul.. gilak! kite jakun! 



set mata ni best sgt It cosmetic 3 piece eye enhancing set ni mmg super best.. lengkap dan kaler die sgt pigmented.. pekat.. 



comel sgt sephora mush have pallete ni mcm buku nota sgt.. simple senang nak bawak pi travel.. 


pouch It Cosmetic tu mmg sgt berguna.. masok sume barang2 yg ada tadik kecuali yg bulky la kan opkos.. akan jadik my official make up travel bag.. weee

Bold lips color

Ahahah.. tersalah beli kaler nyx matte lip cream..

Huhu nak kaler ala2 burgundy.. dark red mcm darah ikan tu.. bile smp je dpt kaler purple.. ahhh the sample picture was not a true tone ke atau my eyes yg pengko ttau nk differentiate..







beza tak muka saya bile pakai that bold ranggi purple shades compare dengan muka tulus murni pagi tadi? hahaks.. #jangankecamsisbarubelajomekap

Make up make me smile

hahaha muka!

ye ye ye.. marilah kita sama2 mekap di pagi hari.. sbb ngan mekap kita akan tersenyum pagi2 di depan cermin.. kenapa? sbb nak apply blusher dan nak buat contouring.. nak apply bronzer dan highlighter.. semua pon kne naikkan tulang pipi maka otomatik kita akan senyum.. la la la..

senyum pagi2 hati ceria!

gamba kat bawah ni bile dlam phone jaidk cantik je.. dah masok blog hodoh pula.. hahahha...
ampon kan patik..
usah kecam!

Happy anniversary

To me n hubby

It is indeed the very loneliest anniversary nite eva

8 years full of everything in the world.. u name it.. complete.. thank you for those lovely days

Hope that the marriageS will bring so much benefits n hikmah

I still do love u, beby.

Isnin, 6 Mac 2017

Hp tertinggal

iye di zaman teknoloji serba changgeh ni.. smartphone amatlah jadik mcm keutamaan sgt sgt sgt.. sape je tak termelekat ngan phone skrg ni? haha ada hokey! jiran sblh workstation saya ni.. kagum btol ngan En Azhar yg tak tergugat pon ngan teknoloji ni.. die benci lagik ade nak tgk wassap die sbb bos asik panggil ajak diskas mende yg die tak suke.. tak menyumbang kepada improve road safety kat malaysia pon katanya.. huhu.. which is i sokong jekkk... nak buat asean punye road safety.. nak lead.. padahal malaysia takde apa nk dibuat contoh pon yg dah berkesan improve road safety negara.. haha.. cippodahh namenye.. huhu

selitttt..

hokey back to my problem.. harini dan hari2 lain yg dah bbrapa kali dah tertinggal hp.. seksa kan.. nasib baik ada web wassap.. so boleh la saya survive wassap2 ngan kawan2.. ganggu depa buat keje depa.. walopon jauh kita sama2 tak bwat keje sbb baca wassap.. haaa

tapi ada la bbrp tugas xleh bwat.. antaranya, shopping online.. buat payment bank sbb hp takde takleh request TAC no.. bile bateri phone kat rmh tu dah drained out.. web wassap pon dah tak leh nak on dah.. huhu sadis..

maka kita bukak blog kita tulis la masalah ni.. :p

lalu korang pon terpaksa lah baca ngan rela.. haha..

kbai guys.. im writing my master thesis bab 2 tak habes2 dah 2 semester.. shuuuuttttt....


Jumaat, 3 Mac 2017

Bersangka baik dengan Allah

Dulu kekecik, masa skolah agama.. masa usrah.. bila smp bab ni rasa senang je rasa lojik jek rasa possible jek nak bersangka baik.. rasa tak possible jek nak salahkan Allah dari mana mana segi..

Ialah, kita kan muslim dilahirkan Islam, percaya pada Allah, beriman dengan kesemua rukun iman, rukun iman paling mudah, percaya pada qada' dan qadar.. simple.. dulu rasa ini semua simple je nak buat..

Tapi sekarang bile dah diuji dengan ujian yg kita rasakan amatlah berat masyaAllah.. satu satu topik keimanan, satu-satu topik bersangka baik dengan Allah.. satu-satu teruji terpraktikal.. barulah digunapakai dan dirombak2 dengan bersungguh2.. dulu yg rasa senang, yg rasa simple sekarang Ya Allah apa berat sgt ujian ni.. aku manusia biase je.. tak mampu nak hadap..

ini lah.. inikalilah.. masa inilah.. keimanan kita yg sebenar2nya di uji.. di nilai dan di analisa..

kan banyak je ayat2 al-quran yang Allah berwahyu berkenaan keimanan dan ujian.. adakah kamu merasa kamu telah beriman tetapi kamu belum di uji? haa camtu..

[29:2] Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?
[29:3] Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.


...

Mekap Review: Skincare sleeping time


The Body Shop - Drop of youth: Bouncy Sleeping Mask..

Eh memang best a bende ni.. aku dah guna 1 tub habis skrg repeat order lagik.. gilak!!

walopon sejenis yg sukar nak jaga kulit muka malam2.. mmg dlu2 malas gile nak sapu apape kalau nak tido.. yg penting gosok gigi.. basahkan muka sikit2 pastu dah bummmm tidoq atas katil.. kalau beli krim malam pon biasanye mmg takkan habis..

tapi sbb hana dok promote kat IG die pasal sleeping mask ni, asik2 pasal kecantikan jek mesti hana kan..asik2 hana.. haha..  yg kebetulan mmg dah ada kat rmh sbb kne goda ngan akk bodyshop soh amek 1 set time aku membeli belah dalam keadaan muram, aku pon dok tenyeh jek laa bende ni kat muka..

muka tak kering.. bibir pecah pon ku tenyeh hasilnye dah tayah pakai mary kay lip scrub.. bangun pagi terasa segar je kulit.. ecewah! Youth sanggaaatttttt!

harga agak mahal RM 170 wei gilak! tapi pakai lama tau.. berbulan2 jugak la baru habis.. dalam setengah tahun ke camtu.. ke lebih? aku pon lupa sejak bile terjebak ngan bodyshop produk ni..

1st produk body shop yg aku beli tros 1 set skin care Drop of Youth dan I dah tinggalkan yg lain.. hahahah.. over mcm review berbayar plak! cumanye die takde sunblock dalam 1 set ni.. kalau skalik ngan sunblock mmg perfectly fit ME!



1 set tu skalik pakai ngan pencuci muka, ngan serum, ngan toner.. semua ni semua cepat serap kat muka dan elok sgt utk kulit muka berminyak.. elok tau.. elokkkkk sgt!



eh nak email review ni kat body shop laa mana tau depa nak bg royalti.. hahha

Khamis, 2 Mac 2017

Cara nak buang rasa menyampah kat orang

serius aku cakap aku dah menyampah terok .. camne nak dapat pahala  kalo menyampah terok? dah la die diambil orang.. pahala pon tak dapat..

aku dok gugel cara nak buang rasa menyampah, baca list2 dan tips utk buang rasa menyampah pon dah menyampahkan... haih

tapi aku mmg jenis sekali aku dah menyampah ngan ko smp bile2 aku tanak tgk muka ko.. g berambos.. haaa gitu.. Ya Allah penuh ngan hitam noda hatiku.. kne cuci klorok sental berus dawai besi gamaknye

serius. cara nak hapuskan perasaan menyampah

1. fikir kebaikan die.. eh ade ke? sejak bile

2. mungkin ada hikmahnya.. Ya Allah tolong tunjukkan.. aku masih tak jumpa jawapan

3. banyakkan bersabar.. susah..

4. mereka adalah saudara seagama kita.. tapi XXXXXXX&*^%&$&*


kalo tgk dari entry aku ni.. aku lah yg salah kan.. aku yg berhati busuk.. aku terima je la accept je la redha pasrah.. berbaik2 dan mengalah je la... haa kan senang.. aku sanjung je la die dan angkat darjat die lebih tinggi dari aku.. haa gitu.. kan senang..

poligami bukan haram pon.. aku yg dah terpesong dari akidah agama tak leh nak terima poligami pon.. aku kan perempuan terima jek la ape yg org dah buat kat aku tu terima je la bulat2 camtu.. nak wat camne dah kalo tu takdir nye kan

hoh senang kan.. kalau kene kat batang hidung sendiri pasrah tak?

it was like aku dalam penjara yg aku tak leh nak lari kemana pon.. i am trapped here forever.. dan masalah ni takkan hilang smp bile2..

its hard n hurt.

#blog aku.. kalau tanak baca blog ni boleh block..




Rabu, 1 Mac 2017

March

Its my birthday month
Again

Tapi

Saya menanges
Related Posts with Thumbnails