Wednesday, January 4, 2017

Cara Urusan Pindah Sekolah Anak

Wee baru 30 tahun dh ade anak 17 thun.. wuhuhuhu.. skrg ni i jaga? bela? asuh? hahah ape word yg betol?..

Skrg ni anak sedara Ijad dudok dgn ktrg, dudok skalik.. so i lah penjaga die skrg.. dah beso panjang dah 17 tahun tapi sebab masih sekolah so i ngan ijad kne la jadik penjaga die jugak.. smp la die tamat periksa SPM nnt insyAllah, kalau semuanya berjalan dgn baik, smooth, dan bahagia..

Ok la jugak ada la jugak org bile ijad takde kat rmh sbb skrg ijad dah tak leh dudok kat rmh i jek.. so slalu laa die takde kat rmh.. selalu yg 1/3 dari setiap bulan.. haaa so mlm2 dah tak risau la ade org kat rmh tu.. walopon ketua rumah tu takde..

Maka, dapat la I new experience, experience tukarkan sekolah anak jagaan i ni dari kajang ke bangi.. Senang gak la process die..

cara-cara nak tukar sekolah anak:

1. penjaga kene mintak borang pertukaran sekolah dari sekolah asal
2. bawak borang tu ke PPD untuk diluluskan
3. bawak borang yg telah diluluskan oleh PPD ke sekolah baru.

Simple.

Step 1 tu involve la jmp ngan guru besar jawab soklan2 cikgu kenapa nak tuko sekolah, atas sebab ape, kenapa, kenapa, nak g skolah mana lepas ni? Jgn lupa mintak fail peribadi pelajar dan dokumen2 pelajar.. sekolah tau lah nak sediakan ape..

Step 2 tu.. PPD akan tanya kita pilih skolah mana.. kalau kita pilih skolah bistari sgt nnt PPD akan tgk skolah mana yg kosong, masih boleh masuk student, tak crowded, dekat dengan rumah.. PPD je nnt akan tentukan..melainkan kita dah aim nak jugakkk skolah bestari tu, kita kne g jumpa guru beso skolah bestari untuk dapatkan sokongan.. kat sini KABEL BESAR amat penting..

Step 3 tros g skolah baru register.. tapi kne la bawak rekod disiplin dari skolah asal, ujian2 lisan ke PEKA ke kerja kursus ke dari skolah asal.. fail pelajar dari sekolah asal.. haa bg dan serah jek kat skolah baru..

Settle.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails