Jumaat, 21 April 2017

The hikmah

Someone, Allah send to help me, maybe, but im sure thats the main reason.. had listed out the hikmahs that I should ponder upon.. not just be soo overwhelming on just the surface of hurtness.. dwelling on the sadness..

antara hikmah yg telah di listed out bersama2 adalah:

1. i'm taking care of myself better
2. running n exercise again n again n harap istiqomah laaa this time
3. makeup even though i'm not supposed to overly make up (hoho)
4. i'm getting closer to my bfftj day by day.. love u guys so much..
5. and many more.. u name it! eh me la yg kne name it.. haha

so here some good doa for me to practice:

Image result for doa muaz bin jabal

Doa nabi Adam dan Hawa:

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ
Rabbanaa zholamnaa anfusanaa waillam tagfirlanaa watarhamnaa lanakuunanna minal khoosiriin
Artinya:
“Ya Tuhan kami, kami telah menzhalimi diri kami sendiri. Jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat kepada kami, niscaya kami termasuk orang-orang yang rugi.”

Dua ayat terakhir al baqarah:

آَمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنْزِلَ إِلَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آَمَنَ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْ رُسُلِهِ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ (285) لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنْتَ مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ (286)

Rasul telah beriman kepada Al Quran yang diturunkan kepadanya dari Rabbnya, demikian pula orang-orang yang beriman. Semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya dan rasul-rasul-Nya. (Mereka mengatakan): “Kami tidak membeda-bedakan antara seseorang pun (dengan yang lain) dari rasul-rasul-Nya”, dan mereka mengatakan: “Kami dengar dan kami taat.” (Mereka berdoa): “Ampunilah kami ya Rabb kami dan kepada Engkaulah tempat kembali.”

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): “Ya Rabb kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Rabb kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Rabb kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma’aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.” (QS. Al-Baqarah: 285-286)

Rabu, 19 April 2017

sakit kepala

Lately sering kne serang sakit kepala

Dlu, bile org selalu kne sakit kepala aku mcm pelik.. sakit kepala yg mcmana yg sakit sgt tu.. pening2 ke.. sbb dlu, sakit kepala aku ada sgt mild yg bareable..

Tapi bile dah beso ni.. dah bnyk menghadapi dunia... kerap pulak sakit kepala dari segala sudut.. tak paham aku

ape ek? toksik ke? atau urat tegang ke? penat ke? tak cukop tido ke? ape punca nye?

Jumaat, 14 April 2017

Received Damaged Sephora item

Hi guys, today I wanna story mory on how to deal with damaged goods received when u make an online shopping at Sephora.

pergh speaking pulak!

Bile packaging dari sephora smp mmg i am so so so happy heksaited gilos.. tapi segan nak bukak kat opis.. so i unpack jek pastu i masok dalam henbeg goodies nye.. smp kat rumah muka heksaited gile bukak depan naufal.. skalik haaa.. amek.. tros nak nanges.. cermin die didapati pecah :(

Image result for benefits makeup set 




SO i laju2 email contact.my@sephoradigital.com malam tu jugak.. depa reply esok pagi nye seawal 9 pagik.. dengan 3 options:

1. keep the item, depa bagi baucer rm25 dalam online sephora akaun
2. return the item n replace with new one
3. return item n received full refund (i chose this option, sbb nak beli yg lain.. hiks)

gelabah la jugak kan kita nak return ke singapore kompom costly shipment cost.. walopon kite beli dari website sephora malaysia, barang tetap shipping dari singapore...  tapik Alhamdulillah, sephora yang tanggung semua cost shipping.. kita tunggu jek org shipping die dtg depan pintu opis.. serahkan jek barang yg dah siap packing elok2.. email ban account detail dan 2 3 hari jek duit masok dalam bank.. sephora transfer balik.. hebat laju pantas tiptop.. i like..




Khamis, 6 April 2017

10km run yg serik

Haha tatau apsal performance on the 1st april sgt menserikkan.. mula berlari dn 1.5km terawal, terasa darah sejuk naik dr bwah pergi ke otak dn cuba utk mencengkam otak.. dah debar2 dh dn hampir nk give up berenti lari dn duduk di tepi jalan jek rasa.. tp nnt frust plak x dpt medal.. maka aku jalan jek..

My running buddies.. bfftj uji n ija pon terpaksa la berjalan jek ngan aku.. sorry bats.. rasa oksigen mcm x smp otak.. tatau apsal.. maybe.. ade beberapa sebab yg mungkin

1. X cukop tido mlm sblm tu asik terjaga every 1 hour
2. X boleh tido sgt sbb bnyk fikir nak pergi pukol, tendang, sepak terajang seseorg
3. 3 weekend lari berturut2.. dh penat kot
4. X makan apape sblm lari? Mcm p3lik je..

Tu lah kemungkinan2.. no matter what saya berjaya crossed the finishing line walopon amek masa lebih dari 1 jam setengah.. hoho.. sorry bats








They are my running buddies for now.. the bestest one.. sgt amek berat and no one left behind.. i love u all till jannah..

#bfftj
#form1tillnow
#runbatstj

Selasa, 28 Mac 2017

Larian solo

Idol charity run kat ukm.. sbb kt ukm jr boleh la berlari bersendirian.. dekat jek ngan rmh kalo apape hal





Selasa, 21 Mac 2017

Larian cinta

Berjaya heret seret like literally seret naufal dn ijad utk hadirkan diri berlari kt putrajaya subuh2 piang..

It just a 3km run..mcm jalan2 kat mall jek..kami jalan2 dlm legoland pon dh melebihi 5km..apa salahnye takat tambah lagik 3km a day after berjimba kat jb dn just arrived from jb semalam nye.. kan..







ni scene bile dah half way 'lari' padahal jalan all the way.. mmg rasa nak seret jek budak ni lari.. 





yeayyyy dah smp finishing line.. dah refeul.. makan roti ngan minum air.. dah kembali bertenaga.. dah! jom balik.. tayah nak tunggu cabutan bertuah ke ape ke.. tayah.. 










Isnin, 20 Mac 2017

KempenNOSugar

I'm setting a campaign for maself..

sgt challenging ini challenge

bermula 20/3/2017.. kempen selama.. selama mana yg mampu..

stakat 1st day 1/4 hari yg berlalu masih kekal x minum air manis.. tak usah fikir sgt la kan.. kita cuba jek dlu lah.. kalo tak leh cut semua pon atleast pagi2 sarapan usah order air manis..



#cabardiri
#demimukadanjariygkecil
#deminakbagimuatcincindangelangnikah

Sabtu, 18 Mac 2017

March, month of celebration

After 8 years..
Things are better left untold..
Silence help to keep the household calm & happy

After 32 years..
Mendambakan kehidupan yg lebih tenang

Happy anniversary love.





Happy birthday to me.




#19yearsoffriendshipneverfades
#bfftj


Selasa, 14 Mac 2017

Bisness plan

Last nite we all laki bini dok diskas la psl sekolah memandu yg ade problem sikit dari segi legality bla bla bla.. dh pening dh cikgu ijad memikior hal tu..

Dengan keadaan perot kenyang 2 keping roti tebal bakar dan 2 bijik telo separuh masak dlm perot.. aku bg la idea..

Berenti je bwat driving school.. kita bukak niaga roti bakar telor goyang kari kambing kt tepi jalan.. siap ada gaya ok how the telor goyang might be. dont imagine! ..

Papantanda semua nak tempah yg 3D utk ilustate the goyang.. hahah..

Malas ijad nak layan kegilaan aku.. haha tgk la nnt u.. i buktikan i bukak kedai hipstur begitu n it will b tularrrr all over the country.. hahaha

Image result for roti bakar telur goyang
nantikannye di bangi! kah!

#berangan
#ideabisnessbanyakmengalirderas

Rabu, 8 Mac 2017

Cerpen: lututku lutut besi (edit)

Terpempan aku seketika. Duniaku tiba-tiba kabur. Kakiku terasa lemah dan aku rebah di atas karpet hijau rumput buatan ini.

Sebentar tadi aku begitu taksub mengejar bola, berlari ke arah gol lawan untuk menyerang dan kembali berlari ke gawang gol sendiri untuk mempertahankan kedudukan kami 3-0 di saat itu. Dalam ketaksuban itu, aku terlalai. Aku terlupa yang hakikatnya perlawanan ini hanyalah perlawanan persahabatan sebelum pasukan kami memulakan perlawanan sepak mula pada minggu hadapan.  Dalam kerasukan aku mengejar bola dan menghadang pasukan lawan, kakiku telah tersadung, lututku disepak pasukan lawan.

Aku terbaring. Aku berasa amat sakit dibahagian tulang kering. Tetapi lututku lebih sakit lagi.


Perlawanan terhenti seketika. Paramedik dipanggil masuk. Bergegas mereka berlari mendapatkanku. Beg ais diletakkan di atas lututku tetapi aku tidak merasa apa-apa. Sayup-sayup kedengaran namaku dipanggil, tetapi aku tidak mampu menjawab. Aku begitu lemah. Aku hanya ingin tidur. Lena.

BERSAMBUNG


                         
**Ulasan**
Perghhh dalam diam rupanye aku pernah tulis cerpen.. sedap gak intro..
tapi mana sambungan nye??? hahahha

Selasa, 7 Mac 2017

Make up haul

kih kih kih.. mmg berusaha besungguh2 ni.. bulan 3.. birthday month.. duit abes kat mekap sahaje.. sahaje.. matilahnakkkkk....

dari lazada NYX offer.. beli lipstik gothic perpel ni.. ngan eyebrow (ni sbb kite dah kemaruk buat kening)

ke kedai jebun yubiso..

smp la ke sephora..

lengkap 1 set mekap utk di tinggalkan di opis.. lolz.. yg takde cume foundation je kot ngan brush2 die..




my 1st sephora haul.. gilak! kite jakun! 



set mata ni best sgt It cosmetic 3 piece eye enhancing set ni mmg super best.. lengkap dan kaler die sgt pigmented.. pekat.. 



comel sgt sephora mush have pallete ni mcm buku nota sgt.. simple senang nak bawak pi travel.. 


pouch It Cosmetic tu mmg sgt berguna.. masok sume barang2 yg ada tadik kecuali yg bulky la kan opkos.. akan jadik my official make up travel bag.. weee

Bold lips color

Ahahah.. tersalah beli kaler nyx matte lip cream..

Huhu nak kaler ala2 burgundy.. dark red mcm darah ikan tu.. bile smp je dpt kaler purple.. ahhh the sample picture was not a true tone ke atau my eyes yg pengko ttau nk differentiate..







beza tak muka saya bile pakai that bold ranggi purple shades compare dengan muka tulus murni pagi tadi? hahaks.. #jangankecamsisbarubelajomekap

Related Posts with Thumbnails