Sunday, December 18, 2016

Pahamkan Kalori

Apa yang perlu dibakar untuk kurangkan 10kilo.. berat skrang adalah 81kg.. macam nak mati wei senang nau nak naikkan berat.. ceit.. haram btol.. maka meh back to basic of this blog, nak getting little smaller day by day tapi tuan belog jadik bigger all the way.. hampeh!

Jadual 1 menunjukkan jumlah kalori yang perlu dibakar untuk menurunkan berkilo2 berat badan..

Jadual 1: kalori yg perlu dibakar vs berat yg disingkirkan


So untuk target kurangkan 1kg seminggu, x realistik kan sbb nnt kne penurunan mendadak. untuk kurangkan 500g seminggu, aku perlu buat ni:

Exercise 3 kali seminggu dengan purata 300 kalori burn, jumlah total weekly kalori burn by exercise = 1000 kal. Rajah 1 menunjukkan contoh2 exercise yg bole di buat dan kalori 1000 seminggu tu macam senang jek nak achieve 😜.. 😒pui!

Rajah 1: Contoh exercise dan kalori yg terbakar
Image result for jadual bakar kalori melalui exercise

Kalau buat exercise piously, religiously 3 kali seminggu, baru 1000 kal je burn.. mane nak dapatkan lagik 3000 kal untuk turunkan 500g each week? melalui pemotongan gaji ke? hukss.. bukan.. melalui pemotongan kadar pemakanan.. SHUT!

aku kne makan 1200-1400 kal je seminggu oi..

usually aku makan ni : 
sarap milo ais n roti canai - 600kal
lunch nasik ayam penyet - 600 kal
dinner nasik, ayam kicap, sayor - 600 kal
tak termasok stabak, coklat, air bergula sume skalik dalam 2200 kal sehari.. 👀👀😅
kne kurangkan 1000 kal sehari woi!

Sayang wei nak tinggalkan makanan sedap2 😪😢😭

tapi sy mesti pilih! 😬😬

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails