Wednesday, June 29, 2016

DIY kuih tradisional melayu

Woot woot.. sepanjang ramadhan bersepah resepi kuih muih.. makanan.. masakan.. melambak kt fb..

Kecuk liur tgk..

Belom lagik iklan kek.. kuih raya.. iklan tempahan ifthor.. dan jugak tak kurang jugak tanak mengalah org2 berkepentingan share menu ifthor mereka yg yummylicious leleh air liuk time pkol 12tghari.. kekejaman apakah..

Memang la mereka share time pkol 8mlm.. pkol 9mlm.. namun.. timeline fb jenis tak mengenal waktu berpuasa.. x menghormati ramadhan ya karim.. biase die.. pok montot baru tau 😑 hurm.

Rentetan dr pengesheran resepi2 yg melambak2 bagai buih dilautan kt fb tu.. i pon terpengaruh nk DIY satu resepi ni.. sebelum itu.. dikesempatan ini i nak wish thank you sooo sooo much kepada kerajaan malaysia kerana telah memberi pelepasan pulang awal 30 minit.. jln masih x jem and i have an ample time utk prepare juadah berbuka.. mostly hot from my kitchen.. love it max!

Ok i naknshare i buat kuih bakaq.. haaaaa tradisional sgt chuolssss..


Resepi dari sini..

Dan kat bawah ni hasil die.. 2nd trial.. 1st trial guna pemanggang ajaib.. disast3r sgt bentuk tp sedap ya amat.. 2nd time guna oven dan i kurangkan sukatan.. emmm so so jek rase die tp bentuk cantik x disaster.. cuma bahagian bawah tu tak cukop terbakar tatau la apsal.. telan saja janji puas ati..



Boleh la try..

Next mission nk carik resepi puding roti terhebat.. entah mcm was was jek nk guna resepi sembarangan.. dr puasa thn lepas kot berhasrat nak bake puding roti tp x kesampaian.. sbb nye.. resepi yg pernah guna dlu tak jmp dah yg mana satu.. huhuhu..

K dah.. tidoq jom!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails