Monday, January 11, 2016

Masak ketam

Pergh pergh pergh.. mengidam nk try masak ketam.. xpernah masak ketam sendiri mahupon tolong org lain masak.. emak tak makan ketam maka sejak dilahirkan sgt jaranggggggg makan ketam kecuali bile dh gemok mcm skrg.. haha.. mmg takde la mak nk masak ketam out of the blue.. sbb die alergik kn.. mana boleh nak kongkah kan ketam utk anak die pon..

Disebabkan cita2 yg tinggi nk bg husband makan ketam buatan rmh.. aku memberanikan diri beli ketam.. dh tibe rmh dok pening ngan husband camne nk siang ketam.. camne nak masak.. maka.. husband yg bnykkkkk membantu hny cakap.. syg gugel la.. hahaha.. membantu sgt!

Maka 1st of all gugel resepi.. ok dh decide masak lemak cili padi.. bhn pon smua dh lengkap.. resepi sama je mcm masak lemak cili padi lain.. 20 hingga 30 minit siap.. ok.. noted

Next.. gugel cara bersihkan ketam.. haha.. tahu plak aku nak basuh siang ketam camne kan.. maka terjumpa blog akk ni.. gigih akk ni terangkan cara siang ketam tutorial with figure.. saya mohon share kakak.. Visit page kakak MELLMERAH untuk maklumat yg lebih terperinci



 
memula kepakkan bahagian kulit keras die dan buang 
pastu buang sesirip lembut yg berjeriji tu
 
pastu potong sikit jemari2 die.. yg tajam2 kat sepit die sume guntingkan mcm sepit kuku.. 

basuh2 bersih2.. ready untuk di masak!


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails