Jumaat, 31 Julai 2015

Popkon pop pop

Smlm wat popkon dikala MC..

Senang jek wat popkon upanyer..

1/2 cwn bertih jagung beli kt Mydin Mall
Minyak masak 4 sudu

Panaskan minyak dlm periuk yg bertutup..
Masokkan jagung bila minyak dh panas..
Pop pop pop pop pop smp laa bunyik hujan berenti.. tutop api
Jadik la popkon tawar camni



Pastu.. utk caramelized die..

2 sudu butter + 1.5 cwn gula perang/ brown sugar/gula biasa..
cairkan atas api kecikkkkk sgt smp jadik caramel.. jgn smp hangus.. kalau hangus jadik pahit camni



Hahahahhahah.. hitam. Pahit mcm mkn ubat. Tapi makan x leh berenti bersulam air masak.. hahahhaha

Ngeng punye caramel.. ishk.. next time buat pastikan jadik!

Rabu, 29 Julai 2015

Adat berbisnes, dengki mendengki

Biasa la adat berbisnes, lagik-lagik sesama melayu.. memang banyak dengki mendengki.. hehe

smlm sy share entry dari blog pasal Sekolah Memandu suami saya kat FB sambil2 tag suami jugak.. ye la kan.. kita nak promote mesti la kekadang guna blog kekadang guna media sosial seperti FB.. kekadang saya share kat tweeter (tipu! tak penah lagik tweet pasal sekolah memandu die.. hahah).. make use of all media social yang ada.. make use of the internet sbb zaman la ni kan majoriti org tak leh idop kalo takde data internet kan (berjaya gle syarikat telco!)

baru beberapa jam share, cikgu Ijad soh delete yang kat FB..
mengamok la saya.. knp plak? tak menghargai ke? ceh padahal smlm mood ok je..

Cikgu Ijad cakap, kat FB ramai kenalan yang sama2 buat bisnes sekolah memandu.. nnt ada yang dengki.. komen yang bukan2.. so better remove dan bior buat promosi kat blog jek.. org carik kat internet guna keyword 'belajar memandu kajang bangi', 'amek lesen kereta kajang bangi'.. etc.. tros direct ke blog ni.. senang katanyer..

memula sy mcm, eh takkan laa kawan2 nak dengki sama2 carik rezeki.. skalik tgk kat komen moderation tadik pagik.. hehe.. ternyata tepat! telahan Cikgu Ijad tu mmg terbukti ada yang mengomen

adat berbisnes, melayu sama melayu, pasti akan ada dengki mendengki..



Emas

Harga beli rm129. Rm850 rantai 6.6g - dah trade in dgn harga rm 117.



Harga beli RM 129. Rm1650 gelang 12.71g



harga beli RM 150. RM 6300 rantai melur 42.02g


Harga beli rm155. Upah rm48.95
Berat12.91g
Harga 2050.00

Ahad, 26 Julai 2015

Hilang selera makan

Semenjak dua menjak ni mmg tak tarase nak makan sgt pon.. tak pikir psl teringin nak makan itu ini..

Kalo dlu pantang ade kelapangan asik ngidam manjang.. mcm2 makanan nak.. skang dh ilang dh perasaan tu.. even nak masak pon mcm kembang tekak je bila pikir nak masak ape..

Tapi masalahnye.. kalau makanan tu dh terhidang dpn mata, sy tetap tabahkan hati makan ngan tenang.. haha.. masok jek semua makanan yg terhidang setiap jenis time beraya dlm perot.. masok ngan jayanya smp perot yg tegang kembali kembang.. hahaha..

Sejak consume collegen ni.. maybe tu punca dh x selera makan.. die sekat sistem kerakusan memakan akukah.. hebat btol..

Namun.. berat tetap statik.. heh!!

Selasa, 21 Julai 2015

Hari raya terakhirbersama

Hari raya yg gembira tahun ni. Mengambil pengajaran dari kisah ramadhan.

Raya pertama saya berbesar hati dpt berbakti pada ayah mertua.. 1st time kene jadik tuan rmh raya.. 1st time msk makanan raya yg chef utama.. rasa mmg fail sbb tatahu nak guna rencah2 bnyk mne.. bahan2 dh tahu tapi kuantiti tu yg tatau.. harap ayah mertua saya berpuas hati dan dpt hilangkan atau paling tidak kurangkan gundah rindu pada arwah mak mertua saya..







Lepas ziarah kubur tros bergegas pulang ke kg saya kota tinggi.. tade la special mana pon..stiap tahun same je beraya berjumpa org yg sama hari2.. rumah je berbeza2.. haha

Kesimpulan nye..

Eh kejap gle kesimpulan..

Sbnrnye dh lama x berblog dh tareti nak berbahasa menyusun kata.. so tros penutup jek la.. hehe..

Raya terakhirbersama yg tatau pon terakhir bagaimana tapi saya pasti ini akan jadik yg terakhir.. saya dpt merasa bahagia.. walau diselubungi duka..

Hidop pasti akan indah akhirnye..

Khamis, 9 Julai 2015

Mencungkil kekuatan

Kusangka dugaan ramadhan henbeg kene ragut dh habis besar dh.. rupanya itu sahaja tidak mencukupi..

Ada agenda yg lebih besar yang perlu diharungi sepanjang hayat hidup ini..

YaAllah mengapa aku yg engkau pilih untuk diduga sebesar ini.. aku tahu bahawa engkau tidak akan menurunkan beban kepada hamba yg tidak mampu menanggung.. sesungguhnya kau permudahkanlah yaAllah.. bimbinglah aku untuk menemui penyelesaian..

2015.. aku lemah

Rabu, 1 Julai 2015

Batang buruk sandy brown by Scrabtious

mintak kak chooyaya review batang buruk ni.. ayat die comel.. camni:




Sapa disini penggemar kuih traditional Batang Buruk angkat tangan! 

Ni kuih lejen and otai ni, sapa tak kenal memang carik pasal. Asyik makan Almond London, apa salahnya sesekali try kuih-kuih macam ni kan? Batang buruk cair dimulot melekat kat hati by @scrabtious confirm gebu, rangup dan mengasyikan. Warna pon cantik tak hangit and bukan dibuat dengan sambil lewa and aci boleh. (Amboi description kemain, lekat dihati terus. Haha)

Harga dia cuma RM15.00 per peket/400g.  Kalau nak jimat boleh beli 4 peket terus, dengan harga RM50.00 sahaja. Berbaloi-baloi kan? time raya-raya ni kena la bijak berbelanja. Dapat jimat RM10.00 pon dah kira pencapaian terbaik dan harus dibanggakan. Cuba sebijik abes seplastik sepantas zup zap terus gone sebab makan batang buruk ni mengasyikkan. 






Batang Buruk by Scrabtious

Order wassap/call 0127515646. 
COD Bangi/AmpangPark/Puncak Jalil (area berhampiran dalam 50 langkah radius). 
Boleh jugak grab laju-laju kat #VendeurFestival Matrade Exhibition Centre (MECC-Hall A dekat ngan stage) 4 & 5 Julai dan #KLRayaFest PWTC 11, 12 & 13 Julai.

#batangburuktradisional #kuihrayatradisional #VFMegaSaleLebaran #KLRayaFest2015




SO sesape yang nak sila wassap laju2.. stock dah di tahap kritikal..
postage boleh diuruskan ke serata pelusuk Malaysia sahaja.. oversea dah tak sempat sampai sblm menjelangnya Syawal..

kadar postage bermula dari RM10 dan keatas.. ikot rate poslaju..



Related Posts with Thumbnails