Tuesday, April 7, 2015

gemok air atau water retention

Konsultan kurus2 aku cakap badan aku banyak water retention..

Water retention tu = gemok air..

mcm kita tekan muscle, muscle tak tegang atau tak elastik.. tekan peha ngan jari telunjuk, lambat muscle2 peha nak bounce back..


Punca:

1. dehydrated.. kedahagaan.. kurang minum air.. malas nak g minum.. sbb malas nak g kencing banyak kalik.. ahaha.. bile dah dehydrated, sistem badan akan simpan air yang sikit yang kita minum tu.. sama mcm lemak2.. tapi lemak opposite.. bile terlebih lemak baru badan store lemak.. tapi air bile tak cukop baru badan store air tak bagi kuo dari badan.. bertakung tatau kat mana..

2. terlebih consume garam.. garam kan NaOH kan.. mungkin molekul2 garam ni die tend to bind dengan molekul H2O.. so molekul2 garam yang banyak dalam badan akan memerangkap air dari ternyahidrat.. die perangkap kat mane aku tatau.. dalam darah ke, muscle ke, aku tatau.. tapi die ikat kuat2 molekul air menyebabkan badan kita gemok air

3. ada sebab2 lain tapik malas nak research sbb dah jumpa penyelesaiannye.. ngeghehhe


Penyelesaian: 

1. minum air masak banyak banyak banyak

Air masak bagus untuk FLUSH semua takuangan air dalam badan.
Setiap 25kg berat badan = 1 liter air..
        Berat badan = 80kg
        Air diperlukan setiap hari adalah:
                                                             80kg/25kg = 3 Liter air masak





tektik yang boleh diamalkan untuk minum air masak banyak2 adalah.. buat penjadualan minuman
    8am-10am -500ml
    10am-12pm - 500ml
    12pm - 3pm - 500ml
    3pm - 5 pm  - 500ml
    6pm - 8pm   - 500ml
    sebelum tido - 500ml

itu cara saya.. tapik kalau nak ikot jadual kat bawah ni pon bole.. konsep sama cume ubah timing jek.



2. kuragkan makan makanan masin2 mcm ikan masin, ikan bilis goreng, letak garam sikit jek kat makanan..


okey tu jek tips harini.. selamat beramal.. :)






4 comments:

  1. ooo baru tau pasal makanan masin tu...tq tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah ce kaji balik website2 yg ilmiah.. sbb ni mengikut kefahaman sendrik jek.. mls nak paham kan sgt kimia.. hoho

      Delete
  2. adoi..ada jadual tu yg x rajin...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah.. kalau balut teh boh guna pembalut lain rajin.. takkan minum tak rajin.. haha

      Delete

Related Posts with Thumbnails