Sunday, September 7, 2014

DIY: Repair sofa kulit koyak

Repair kekoyakan kulitlah sgt padahal pvc je sofa rmh aku ni dengan buat kusyen kover ala-ala sofa ikea.. boleh sarong bukak sarong bukak the whole bulk of the sofa.. sbb sofa kat rmh ni jenis yg mcm nak nmpk mewah orang2 kaya sgt.. yg sebijik seketol kusyen xboleh nak angkat2 tu.. xblh nak saperate any parts pon..

Pvc dan kucing mmg x dapat disatukan d3ngan aman damai kan.. kucing aku si badik the cat mmg kaki kuku kerjenya mencakau jek kat sofa ni.. pastu lagik satu kami ni jenis yg suka buat homework.. bawak balik kerje ke rumah.. lah sgt.. padahal keje main laptop game atau fb atau stalk org je masing2.. pastu g lepak kat sofa, laptop letak panas2 atas sofa.. mmg cair la pvc tu.. lalu koyak tanpa henti..

Pvc ni.. kalau once ade carik sikit.. mmg akan merebak dan mengoyak tanpa henti.. smp la the whole tmpt duduk tidak berlapik lagi.. huahuahua..

Actually blh je hantar k3dai buat upholster semula.. tapi disebabkan kami suami is3 komitment bnyk.. gaji cukop2 jek.. utk nak hantar re-upholster.. dengan bayaran rm 2-3k .. mmg x ah.. baik beli baru jek.. hoh,, emo aku ngan harga re-upholster sofa.. grrr

Cara2 buat sofa cover seketol skalik gus adalah.. ukur kain secara terbalik kat atas sofa tu.. pastu penitikan penitikan.. pastu jahit jelujur.. pastu baru g jahit bebetol guna mesin jahit... kain beli kat kedai kain sebelah mr diy.. carik kain langsir yang dah tinggal beberapa meter jek.. so semua skalik yg ni utk 3 seater aku gunakan 10 meter kain.. rm 5 per meter.. maka jadik RM 50 la kos kain.. kos upah diri sendirik tak payah la kira.. maka boleh simpan lebihan duit 3k tu utk buat bende lain..









bahagian yang susah sikit.. berlekok2 sket.. bila dah siap jelujur semua.. kita terbalikkan utk tengok draft kasar dahulu

TARAAAA









Walaupon belom siap.. baru draft kasar je.. naufal dah suke sgt dah.. siap rasmikan pastu makan biskut atas sofa sambil buat sepah.. kesabarannnnnn sgt mak die ni kan... hurmmm


12 comments:

  1. yer lah...cerite pasal kucen dan sofa kulit/pvc...dulu kite tak nak beli sebab tu lah..sebab dulu ada kucn... memang takut sangat tetibe jadi kejam kat kucen biler die cakap sopa kite nanti..tu beli fabric jer.. walaupon..masa tu suka sangat ngan sopa kulit..hurrmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucin kami badik the cat tu mmg ade sofa khas utk die cekau2.. tapi skalik tu alih sofa die tu..die tak jumpa.. tu yg die cekau sofa manusia

      Delete
  2. hebat...bole buatkan aiolss x nanti...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole2.. i kne bermastautin kat umah u dalam 2 3 hari gamaknya.. hahah.. boleh merasa dok umah tersusun kemas.. waw

      Delete
  3. Thanks. .. memang tercari2 bgaimana cara nak jahit ni.... boleh follow

    ReplyDelete
  4. Sis,nice entry..bole share cmne nak jahit sofa mcm tu?thanks

    ReplyDelete
  5. terima kasih utk idea ni

    ReplyDelete
  6. Bagian tepi tu camna nak jahit, antara bagian duduk dan sandaran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah.. sy buat x siap pon.. wahhahaha

      Delete
    2. Entah.. sy buat x siap pon.. wahhahaha

      Delete

Related Posts with Thumbnails