Tuesday, March 25, 2014

Naufal dan cikenpok

Chicken Pork? Chicken poke? Chicken pox? tatau yg mane satu

Naufal kne at the age of 1 year and 4 month old.. start kames hingga ke harini (selasa) belom baik lagik..

stakat ni aku dah guna ubat seperti ini:
  1. Pinetarsol solution beli kat farmasi RM 27 utk mandi spray 3 das tembakan kedalam air suam dan rendam budak (kalo die nak).. atau amek towel kecik, lap2 kan jek badan die sbb maybe pedih kot kalo kne air 
  2. Calamine lotion utk sapu satu badan.. hosp putrajaya pny lotion sgt best.. sejuk dan licin senang nak sapu
  3. Paracetamol Sup.. mmg perlu especially time malam.. demam panas cecah 40 degree.. 
  4. Bam kanak2 gamat nusantara.. tatau la boleh legakan ke tak gatal2 tu.. 
  5. Krim panas gamat susu kambeng.. bila dah sapu mcm2 tak lega jugak gatal, aku bantai jek sapu nipis krim panas dengan harapan akan menyejukkan kulit dalam aircond.. 
  6. Bedak Snake Brand Prickly Heat RM 2-4 beli kat kedai 2ringget tapi kalo takde boleh carik kat kedai runcit
  7. Daun Semambu buat mandi.. campo ngan air suam jugak.. skalik guna combine ngan pinetarsol.. Ijad mintak kat kedai INDIAN.. pastu org tu tunjukkan pokoknye.. terdapat di kuil2 india.. kne campak 20 sen mengikut kepercayaan mereka.. kita campak buat syarat je sekadar memuaskan hati dan menjaga resam kemanusiaan org yg tunjuk tu.. 
  8. Air kelapa pandan (sedap!).. lap2 kat badan bile die pedih sgt.. selebihnye bg minum tapi Naufal taknak maybe sbb tekak pedih.. mak die yg minom dengan harapan turun ke susu.. hahaks.. degan (isik kelapa) skalik aku sental sbb sedappppp!
Sume pon dah guna.. mcm2 sapu tanak die garu2.. ni tgh tunggu HERBAL BLAND SHAKLEE sampai depan pintu MIROS.. katanya boleh cepat keringkan kudis2 cikenpok tu.. 



1 comment:

  1. Chicken pox.. dulu kecik2 gunr daun semambu n calamnie lotion color pink tu gak..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails