Monday, March 3, 2014

DIY: Repair Spectra 3

Pagi tadik pump spektra 3 dah dimasuki susu sbb membrane die gilo takmo salurkan susu ke botol.. menggelabah kambeng kejap aku.. panic tak jumpa butang off time kene tu.. hahah.. 

mengikut lojik akal org kaya, kita boleh jek anto service kat histopoint.. rm 50 + rm 30 jek harga nya.. tapi sbb baru sgt sgt g hantor service.. tak sempat nak anak 2 takkan dah nak anto lagik skalik.. tak lojik.. so, kita gugel2.. rupanya ramai jek mak mak yang berani mati repair sendrik jek pam spectra kalo masok susu..

Alatan yang diperlukan: screw driver philips, wire cutter dan cable tie


bukak mesin guna screw driver.. camni la ha dalam die.. ni pon gambo tak lengkap.. patutnye tiub putih tu berada di bawah motor.. susu selalu terperangkap kat tiub putih tu kalo cepat bertindak la.. kalo dah masok susu pastu korunk jenis redha jek pam jek jugak smp 2 tahun mmg susu sempat la masok dalam diaphragm yg bulat kaler putih tu.. yg tu mmg susah aa nak repair sendrik sbb die ade bubuh silikon ke ape untuk bagi kedap.. kalo kita pandai2 g cuci pastu pasang balik tanpa sapu silikon nnt dah tak kuat la kot suction pump..



penyambungan tiub ngan diaphragm ni ade cable tie.. tu lah guna nya wire cutter.. cut off the cable tie carefully sbb kalo salah cut nnt terpotong pulak tiub putih tu.. dah tercabut, g la cuci jek tiub putih yang bersusu.. dan bersih boleh la pasang balik.. make sure korunk ingat la tiub tu lalu celah mane supaya pam dapat berfungsi ngan baik..


make sure ikat balik hujung tiub yang bersambung dgn diaphragm menggunakan cable tie dengan ketat.. pastu screw balik box pam.. pastu dah boleh dah menghasilkan susu yang banyak untuk anak.. 

okkey.. bagi yang terase nak cuba.. silakan mencuba.. semoga berjaya.. 

oo sblm tu.. kalau agak2 tak yakin.. amke sure sblm cuba tu pastikan korunk ade spare pam manual.. mane la tau berlaku perkara tak di duga time repair jadik makin terok ke ape ke kan.. ade back up.. hehe


4 comments:

  1. Replies
    1. Tula.. nasib baik mak2 cum engineer cum bibik

      Delete
  2. hebetla fara..pasni if susu masuk balik leh anta kat fara je..paling byk pun fara amek rm 5 je kan utk upah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh eh rm5?? Tu kalo ajao akk bkk sendiri..kalo sy sentuh mesin rm20 kalo repairkan rm40.. hahahh

      Delete

Related Posts with Thumbnails