Saturday, January 11, 2014

Susun atur: Playroom revamp

Ingat x entry playroom naufal last year? Haha upanye tunjuk yg x siap jek ek.. gile terabur plak tu kan.. ala tapi yang siap pon x banyak yg diubah.. Sama terabur jek.. hakhakhak..

Tapi bila dh start ngan susunatur.. mula lah semangat nk mengubah2 susunan playroom supaya mcm betol2 naufal punye tmpt jek bilik tu.. So objektif projek kali ni: bilik khas untuk Naufal sahaja!

Memula mestila start ngan planning dlu kan.. planning pon ade sebelom selepas jugak.. curlas!.. Sebelum adalah time bln last year tu punye plan.. Planning construction guna S NOTE, NOTE2.. amat berguna smartphone ni dlm idop.. hehe.. #paperless, #goGreen .. heh.. tulis blog pon nak bubuh hashtag.. pffftttt..

SEBELUM

RECENT

Plan 2013 banyak yg tak jadik pon.. nak cat tak cat.. almari 2K mmg tak a.. re-use jek almari lama.. tmpt toys tu nasib baik tak beli..kalau tak bazir jek sbb compartment die kecik jek.. pastu tayah nak meja IKEA sgt.. beli meja giant jek.. haha..

Balik kerje jumaat smlm tros susun2.. susun part toys dulu.. sebelum ni simpan dalam satu box je.. box merah tu.. bile toys dah makin bnyak.. box merah tu pon dah mengelembung2.. so kne segregate toys ikot jenis..
SEBELUM

SELEPAS



Rak ni sume beli kat giant k.. tayah nak expedit IKEA sgt.. mahal.. kita susnatur jenis budget jek.. hahahaks.. Rak satu2 RM 9.99 time offer, rak 3 tier RM 39.90 kalau tak silap..


Mesin jahit pon dah berpindah bilik.. berpatutan dengan objektif projek ni nak jadikkan bilik ni bilik naufal saje.. so barang2 mommy sume kne bawak naik atas.. sembunyikkan kat bilik lain..sobs.. novel2 tu pon nnt nak kne pindah.. nak letak LEGO naufal.. tapi LEGO belom beli so dimaafkanlah mommy tumpang novel kejap..

Box oren dan ijau tu beli kat MR DIY kat Warta bangi.. harga dalam rm4 camtu.. tapi kalau size die besar 2 kali ganda mmg terbaik..box besar yg mcm polkadot tu DIY k.. balut kotak kertas A4 guna sampul hadiah.. kotak kertas A4 mintak kat MIROS >.<..

Susunatur baju naufal pon dah bertukar.. skalik gus transfer bju2 naufal dalam almari.. sblm ni dlm drawer kan..
SEBELUM
SEBELUM

SELEPAS




Tareti la susun baju camni nak bg kemas.. haih.. nasib le kan..

Gambo kat bawah ni menunjukkan aku tambah rak pada almari secara DIY.. DIY la sgt kan.. yang diperlukan cuma 2 extension rod yang size kecik.. beli kat DAISO RM 5 dapat 2 rasenye.. pastu laraskan ketatkan dan kemudian letak la bakul yang nak dijadikkan rak.. buat masa ni.. bakul tu dulu aku guna sbb bakul ijau yang sama ngan yg bawah tu tak de lagik..



Letak bakul dah jadik rak dah... dapat menjimatkan ruang..

Gambarajah keseluruhan ALMARI NAUFAL

ok da siap.. tapi belom sepenuhnye.. yg belum siap adalah:
-buat labels toy box
-beli dan install wall rack.. maybe beli kat tesco ke giant ade kan.. IKEA jauh!

8 comments:

  1. Replies
    1. Tgh smngat. Tp ade yg blom siap.. hooo

      Delete
  2. a'ah rajin mommy naufal mengemas :) nampak kemas..

    ReplyDelete
  3. mana ko cmpak mesin jahit after?x nmpak dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in separate room.. belom design susun atur bilik mesin jahit.. next projek yg tak de kudrat lagik nak buat.. aaahahah

      Delete
  4. mana ko campak mesin jahit after? x nmpk dah..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails