Wednesday, April 3, 2013

Ruam totot

Sian naufal.. Pas baik demam merana ruam lampin plak.. abes totot ngan nones serta buah2 nye merah.. setiap kalik biyak mesti meraung2 kesakitan.. udah la biyak mcm fobia2.. biyak sikit2 tp kerap.. mungkin pas biyak sikit pastu die rase pedih die xnak biyak lg.. tp kerap biyak.. setiap kali biyak meraung2.. nk bersihkan lg la meraung..

Punca nye tatau la yg mne satu.. samade sbb aku mkn wong solo 2 bungkus ari kames ritu.. pedas sgt mungkin.. atau tuko pempes dari petpet size S ke huggies dry size M selama seminggu.. atau sbb antibiotic yg doktor pakar bagi time batuk dan demam 4 hari lepas..

Melalui pembacaan.. kalo baby is taking antibiotic.. blh sebab kn ruam sbb antibiotic tu kills bakteria baik yg blh protect totot baby.. tatau lah..

Dah sapu 3 jenis ubat stakat ni..



Ubat merah tu time masok nicu dlu naufal penah ruam dan depa bg cream ni tok sapu.. Alhamdulillah ok time baby2 dlu.. tapi skang cam xde effect plak..



Try guna C8 yg slalu aku sapu kat ruam muka.. akibat ruam susu.. mcm xberkesan jugak



Last skalik sapu nappy rash cream jenama Buds yg beli time ngandong dlu.. mahal.. organic la katakan.. Alhamdulillah nmpk merah2 dah kurang sikit tapi still meraung2 jugak.. hurm sian.. nak cuci totot time biyak pon mcm tayah cuci bersih2 la.. tak sanggop tgk die kesakitan.. tp kalo x bersih lg la bakteria busok membiak ngan jayanye..

Sedeh.. ape nk buat tah.. dilema mak2..

2 comments:

  1. cube try pureen nappy rashes tuh..xde laa mahal sgt..stakat ni pakai ok, cepat baek..budak2 mmg camtuh...kene laaa kering hati sket nengoknye..cuci je bonbon die bersih pas2 lap kering2, sapu ubat, kerap sket tukau pampers..lepas tu, everytime tukau pampers sapu je ubat tu...insya Allah, baek le tuhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da g klinik.. doktor bg zink oxide cream.. mmg tuko pempes bnyk kli and sbb ble basah je meraung2..

      Delete

Related Posts with Thumbnails