Tuesday, February 5, 2013

Makan di.. Ana Ikan Bakar Petai, Kuantan


Lokasi: Tanjung Lumpur, Kuantan, PAHANG
Kedai: Ana Ikan Bakar Petai

Menu:
Pari bakar petai
Sotong goreng tepong
Kailan ikan masin
Kerabu mangga
Tomyam campo
Telur dada

Aku penah mkn sekalik kat AIBP kat bandar baru bangi sebelah balai bomba belah kanan, nursery bunga FAMA belah kiri time preggy dlu.. Time tu 1st time try pari bakar petai mmg taubat tanak makan lagik.. Terlalu banyak die tabur petai sebijik2 penoh atas pari yg terdampar berbungkuskan daun pisang.. Lebih 20 butir kot in total.. Ijad yg sipemakan petai pon serik nak order lagi..

Bile org kuantan suggest dinner kat AIBP kat Tanjung Lumpur.. Ktrg mcm ragu2 nak pergi.. Takot rase die same jek ngan kat Bangi ni.. Tapi sbb suggestion yg agak meyakinkan, ditambah plak kat Kuantan adalah HQ restoran Ana Ikan Bakar Petai ni.. Rase rugi plak klo x try..

Ktrg order ikan pari bakar jgk tapi mintak yg takde petai.. Tukang masak letak jugak petai.. Degil kot ko.. Tapi dalam 2-3 bijik dihiris halus2... Memang terangkat wa cakap lu... Sedap gilos ikan pari bakar petai kat restoran Ana Ikan Bakar Petai Tanjung Lumpur Kuantan ni.. Lain sgt rase die compare ngan yg kt bangi..


Eh bukan ni.. Ni manusia kecik xleh dibako.. Nanges mummy die nnt

Menyelerakan kot... Kuah perap die pekat dan sampai jilat daun pisang pon sanggop.. Gambo kabur sbb tukang amek gambo snap sambil mengunyah

Utk sotong goreng tepong aku x suggest sgt.. Agak keras.. Tp abes.. Haha.. Penah makan sotong goreng tepong yg marvelous tapi xingat kat mane..rasenye kat kedai makan BBB ss1 kot.. Tapi kalau g Terengganu jgn x try Sotong CELOP Tepong kat gerai tepi pantai kat (aku lupa name tmpt nnt aku letak name bile ijad balik dr lelepak minum2 kt mamak ngan member die memalam buta..geram mak!) yg kat Ganu tu mmg HEAVEN!

Walopon keras, licin jugak..

Kerabu mangga agak mengecewakan.. Stakat ni paling sedap kerabu mangga kat suraya ss7 bangi.. Tapi dulu la sblm aku pindah ke ss15.. Lepas pindah da xpenah makan situ.. So da tatau sedap ke tak.. Kat AIBP ni, mangga die potong beso2 sgt.. So mcm xsebati plak ngan bahan2 die.. Agak kecewa la..


Mmg kegemaran aku order kerabu mangga..tp susah nk dpt yg menepati selera gajah aku ni.. gambo kabur sbb tgh ngunyah.. sila redha pls!

Lagik.. Tomyam campo kat AIBP mcm xyah order pon xpe.. Makan jek yg kat BBB dekat ngan DarulSyifa' Ustad Harun Din kat ss1 tu.. Eh situ ss1 ke ek? Stakat ni kat BBB tu mmg terbayek la tomyam die..

Telor dada is optional.. Bawak darik rumah pon jimat.. tayah nak bertelo sgt la makan tu.. Apetah ijad tu kalo makan kedai mesti kegemaran order telo dada.. Mcm sedap sgt jek.. Telo jek pon..

Ok, overall.. Mmg worth a try g makan kat Ana Ikan Bakar Petai Tanjung Lumpur Kuantan Pahang.. Kami bedua laki bini macam berlumba2 makan nak tgk sape abes dlu.. satu sbb takot Naufal terbangun dan merengek2 which was die terbangun tapi tak merengek pon, Alhamdulillah.. lagik satu sbb combination nasik putih ngan ikan bako yg sgt sedap.. cicah ngan kuah kicap/sambal kicap(?) perghhhhh..


Telor dada tuh.. heh!



Muka org menikmati makanan..


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails