Wednesday, January 9, 2013

Period selepas bersalin


Frust sgt.. baru beberapa hari kering nifas dah period plak.. padahal fully BF.. frust sbb sblm ni kwn2 citer they took about nearly a year baru dtg period after birth.. so aku pon gembira lah tayah beli pad.. dah jimat duit disitu... kui!.. malangnye harapan ku musnah belaka..

My mom said, our family mmg camtu.. tak lama lepas abis pantang dah terus period.. hurm pasrah!.. and she didn't stop there.. she said, kne berjaga2 sbb yg jenis camni lah mudah lekat anak ke-2.. ayyoyo.. seram nyeh!

Ok, bukan tanak anak ke-2.. bukan nak tolak rezeki kalau rezeki tu dah nak muncul awal.. tapi not ready yet.. nak besarkan naufal at least 2 tahun.. nak Naufal dapat perhatian yang terbaik before dpt adik.. lagipon, beranak adalah scary OK!!

Lagi satu risau nye.. kalau dah tang period ikot keturunan, kemungkinan untuk volume susu ikot keturunan pon tinggi kan.. my mom, my sis.. jenis yang tak banyak susu.. 3 month camtu susu dah takde.. owh risau risau.. Ya Allah, murahkanlah rezeki Naufal..

Darah period selepas bersalin adalah sgt heavy.. sgt banyak melimpah2.. rase seram jugak takot tumpah darah ke ape kan.. sbb time berpantang banyak sgt dengar bidan2 cakap pasal darah nifas tak keluar habis.. bahaya.. tumpah darah sume tu.. seram tau..

Tapi bile dah google, DM dengan exclassmate yg keje ONG doc kat US, soh hubby tanye kawan2 die, tanye my sista sume (ye la org terkurung kat umah ni tak jumpa sape2 untuk bahan rujukan.. sadis).. baru a mcm rilek sikit sbb sume org ckp pas bersalin mmg darah period banyak melimpah2.. color merah mcm darah fresh..

So, redha jek lah... org yg Fully BF dan tak piyet berbulan2 jgn mulut celupar plak ckp org jenis mcm aku ni tak BF anak ok.. choi jek ayat kat forum.. heh!

5 comments:

  1. mek tah2 tuh still nifas tak kering la. - kak wa stalker

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkan lah heavy semacam jek.. nifas pon tak sebanyak tu :D.. takpe, kite tengok next month piyet lagik ke tak

      Delete
  2. mek tah2 tuh still nifas tak kering la. - kak wa stalker

    ReplyDelete
  3. leganya jumpa entri u ni.. lagi lega bila u mention color merah mcm darah fresh. sebab i tak bertungku sgt masa pantang. cuak jugak takut pape kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. sentiase ditakot2kan.. bila baca balik entry ni.. mak oi jujurnye aku menulis.. hahahah..

      Delete

Related Posts with Thumbnails