Saturday, November 3, 2012

Barbeque satay


Mak buyong buang tebiat tetibe nak mambako satay.. padahal seumo idop tak penah pon bwat satay sendrik.. walhal kaum keluarga pon tak penah wat satay cucok sendirik.. kagum mak, akak2 dikampong dan angah kat bukit jalil bile adik bongsu dieorang call bgtau nak wat satay.. kui!

Berbekalkan resepi kat gugel, kecekalan ati dan barbeque set yg dipinjam dari amad huzairi suami kepada Addahuzairi.. maka berlakulah peristiwa pembakaran satay di depan umah..

Terpaksa la bwat depan umah jek kan.. dah bapak buyong tak bg mak buyong bersosial dikawasan2 yang agak berisiko dikala dah sarat barat ni.. aritu tem dak2 sydney melawat kebun yanti sambil membakar jagung pon I tak dapat join atas arahan sekatan.. huhu.. so, mari kita isi aktiviti weken di depan umah sahaja.. selamat segalanya..

mak buyong mula mencucok satay yang udah diperap 3jam
sementara pak buyong membakar jagung 
Ralit ngan kamera smp jagung hitam ok!
membakar satay dikala hujan lebat dan guruh berdentum2.. selamatlah sgt aktiviti depan umah..

The satay rase mcm ok laa utk 1st trial.. tapi pembakaran agak rentung dan keras dan kering.. maybe (kalo ade 2nd time) kne tukar resepi dan carik tips utk hasilkan satay yg juicy mcm satay willy..

The jagung mmg rentung.. gigit jagung akan menghasilkan bibir yang hitam.. hohohoh.. naseb bek tade gambo sbg bukti..

Next time, kalo ade la kan, kne lebih bersabar dan tunggu arang jadik bara baru boleh start membakar..

2 comments:

  1. as salam

    wah sesi bako membako nampak nyew..emmm sedapp :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. 1st trial tak puas ati sgt ngan hasilnye.. :D

      Delete

Related Posts with Thumbnails