Sunday, October 14, 2012

34 W.. beg hospital should b ready

G check up last week, nurse tu dok bebel pasal get the hospital beg ready.. lagi2 bile aku dok heboh masih outstation ke Melaka even though dah sarat barat.. iye la.. paling minimum pon lagik 2 minggu mungkin baby dah bole keluar kalo tgk pada keaktifan aku bekeje kat lab dr awal mengandung dlu.. dengan angkat dummy, cmm berat2 nye.. bejalan dalam lab ulang alik sane sini.. travel melaka-bangi.. huhu.. mmg awal kot baby boleh kuo.. paling maksimum pon lagik 6 minggu jek kalo bebetol baby keluar ikut due date..

Dah nurse dok takot2kan aku.. siap soh aku bwk hospital beg g outstation skalik sbb die kate by now bile2 mase je pon baby boleh kuo.. aku pon takot2kan Ijad supaya bukan aku sorang je yg cuak.. hahaks..

Tapi, yaAllah ai.. malas nye nak packing barang2 untuk hospital.. takde mood dan takde stimulus.. aih.. mungkin sbb tade beg yg special utk hospital.. hahaks.. gerdix kan.. dan mungkin jugak lagik 'eksited' packing baju utk ke Melaka lagi dan lagi.. (*sigh*)

Anyone nak hadiahkan beg utk i isik barang2 baby utk bwk g hospital tak??? :p

Yok listkan balik barang2 utk letak dalam beg hospital:

* Untuk Ibu * ke hospital
1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju/Blouses 3
Stokin 2
6 Kain Batik 3
Sepender pakai buang 5
8 Tudung 2
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi, Sikat)
10 Majalah/Buku
11 Tuala Mandi
12 Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
13 Tuala Muka 1
14 Selipar 1
15 Kamera
16 Air/Minyak Selusuh
17 Minyak Angin
18 Air Zam Zam
19 Termos Air Panas
20 Bag Plastik
21 Baju Sejuk (Sweater) 1
22 Breast Pad 4
23 Nursing Bra 4

24 breast pum
25 bottle (untuk simpan susu)

* Untuk Bayi *

1 Baby Diapers 6
2 Baju 3
3 Minyak Telon 1
4 Baby Wipes/Wet Tissue
5 Tuala Mandi 1
6 Stokin/Sarung Tangan Bayi 4
7 Peralatan Mandi
8 Selimut/Bedung 3
Barut 5 (kat Mak lagi kat kampong.. camne?)
10 Topi 1
 

Mostly, barang sume dah ade.. tinggal yg highlighted je blom beli.. tapi nak mengemas tu yg tade mood (ckp jek la MALAS kan lagik senang!) hahaks.. lg pon mcm bnyk jek kne bawak.. kne bawak beg beso mane ni?? bawak travel hand luggage je senang kot.. tapi ape gile nak mengangkut ke Melaka-Bangi every week beg bebeso tu? hohooho


6 comments:

  1. Ko tertinggal charger hp and charger camera lot :D
    Jgn dok angkat barang berat2.. ko perintah je org lain angkatkan :D

    ReplyDelete
  2. beg nih memang penting utk standby dalam kereta tp tak perlu terlalu byk macam senarai tuh...utk baby, baju lengkap 2 set, pampers 3kpg, wet tissue, baby oil,selimut, tuala dan barut...
    utk ibu plak, buku merah, ic, baju sepersalinan, maternity pad 3 kpg, bra, seluar dalam, toiletries, tuala, tudung dan stokin...
    yg lain2 tuh suh hb bawak nanti bila kena tahan wad lebih dari 2 hari....brg2 yg lain tuh letak setempat dan nanti pesan kt hb bawakkan kalo perlu nak guna...biasanya kalo takder masalah doc akan tahan sehari smalam sahaja...baby dan ibu sihat dah boleh balik...


    mummy batrisyia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo... nice tips mummy.. tu la bile tgk list ni mcm tak lojik jek nak bwk bnyk2 gitu..

      Delete

Related Posts with Thumbnails