Tuesday, September 25, 2012

Brake pad haus cecepat tukar

Kepada pengguna kenderaan especially kaum hawariun/pompuan2 cun.. sila amek perhatian..

Sesekalik kalo drive, try drive sambil turunkan tingkap kereta barang 5 minit.. dan cube teliti bunyik2 pelik yg dihasilkan oleh kereta korunk sume.. sbb slalu nye pompuan ni masok keter jek tros on aircond pastu tros bukak HOT FM kuat2.. dengan yakin membelah angin tanpa sedar ade kecacatan pada kereta mereka.. huhu..

Brake pad keter kita boleh haus.. bukan dahaga tau, tapik haus.. maknenye menipisla.. dan bile padding dah tade, geseran antara besi ngan besi akan mencalarkan lalu merosakkan brake disc.. bile brake disc dah calar, mungkin akan menyebabkan brake tak makan.. hoho brake keter pon pandai haus dan lapar... kui!

Camne nak tau brake pad dah haus? Brake pad yang haus akan mengeluarkan bunyik gemerincing/bunyik geseran/bunyik mcm chain.. chriiinggggggggggg.. eh! tatau la aku nak eja camne bunyik nyeh tu..

Brake pad dan disc (rotor org putih panggil).. Source:2CarPros.com

Kalau kita alert cepat, kita hanya perlu tukar brake pad sahaja dengan harga RM 90++ , anggaran bagi kereta Myvi utk kedua2 belah padding, tayar depan sahaja.. itu penting nye kita teliti bunyi2an pelik yg dihasilkan oleh keter kita setiap  ari..

Remove Front Brake Pads
Ooo brake pad ni bukan lah getah??? hohooh.. Source: 2CarpPros.com

Tetapi, kalau kita leka, bunyik tuh dah dekat 18 ari baru perasan.. gamaknye, kita kene laa tuko skalik ngan brake disc.. yang mana harganye lagikkkkkkkkkk mahal... total disc + padding = RM320++ untuk kereta Myvi..

Remove Brake Rotor
Brake disc yg calar2, itam2 mmg dah kne tuko lah wei.. Source: 2CarPros.com

Itu mujur kalo 18 ari dah perasan.. kalo dah 18 bulan??? gamaknye terbabas2lah keter tu sbb brake tak makan.. ohooho.. Nauzubillah..


Install Brake Rotor
Brake disc yg baru.. kilat wa cakap lu.. Source: 2CarPros.com

Disebabkan gaji kerajaan lambat, walopon aku dah perasan awal.. tetap kne tunggu gaji baru leh g bengkel sbb tade pitis.. maka huru haralah kne bayar 300++ dikala hari pertama gajik... hahaha.. melayang duit aku.. kalo tak dah bleh beli henbeg COACH kat FB Coach Outlet Malaysia.. dah aa tgh ade sale arini last smp pkol 10 mlm nih.. arghh!!!

INFO TAMBAHAN:
1. Brake pad kne tukar 3 tahun skalik supaya tak yah tuko brake disc..
2. Bengkel yang murah tukar brake pad/disc : FOUR SEASON MOTORING, no 14, jln SC 5/c, pusat perindustrian sg chua, kajang.. 0193673149


31 comments:

  1. Kenapa aku beli break pad dekat produa mahal...rm200

    ReplyDelete
  2. Oo bagus tu beli yg ori.. jgn lah contohi org yg beli kat oem bengkel biase2 je ni..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kompom ori ke klau g service kt perodua...
      Kat spare part pun ada gak jual yg ori...

      Delete
  3. Ak tuka brake pad kt bengkel dia ckp yg tu ori dr perodua. Camna nak tau ori ke x. Harga satu set rm125

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi..brake pad murah ler...ade kedai cas 80 siap upah pasang kiri kanan. ade cas 90. brake pad tu 30 40 hengget je. upah pasanag 30. tp viva punyer ar aku citer neh. hahahaha

      Delete
  4. Baru je td tukar break pad rm80 yg ni ori juge perodua ori rm90...so ambik yg rm80 waranty sertahun huhu

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. bengkel kereta.. huhu.. tempat service kereta.. kedai tayar? haha

      Delete
    2. Huhu nk tkar ni..tp x taw harga.. agak2 bajet brape..

      Delete
    3. tu kat atas atas banyak tulis dah.. estimate la brp..

      Delete
  6. Beli kt service centre mhl ....bl kt kdai sperepart je ...oem jgk hrga murah n bole kawtim

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. kat area kl.. kdai mne murah n puas hati kalu tukar brake dusc n brake pad alza

    ReplyDelete
  10. Baru nak tukar rm100 katanya. Brand mintye

    ReplyDelete
  11. Baru tukar rm100. Brand mintye

    ReplyDelete
  12. Baru je tukar ni... 2keping rotor rm150, upah pasang rm30, brake pad rm75... Sume ori perodua.. Untuk viva saye yg comel 2... Total rm255..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh best nye tukau yg ori.. :) saya sokong juga

      Delete
    2. Tukar kt saya je..140 je.. brake pad German jname bosch

      Delete
  13. boleh tukar sendiri...kena ada spanar 14 ngan c/g-clamp saiz 6inci ke atas. Tak susah sangat. Beli brake pad kt kedai spare part RM40-RM70 ikut kualiti ngan modal kederat

    ReplyDelete
  14. Saya baru tukar brake pad, baru 2 bulan, knp macam dah haus? Ada serbuk2 hitam dkt tayar.. Banyak plak tu.. Knp?

    ReplyDelete
  15. Saya baru tukar brake pad, baru 2 bulan, knp macam dah haus? Ada serbuk2 hitam dkt tayar.. Banyak plak tu.. Knp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Breakpad bru mmg menghasilkan seserbuk camtu..

      Delete
    2. Breakpad bru mmg menghasilkan seserbuk camtu..

      Delete
  16. Tgh tukar brake pad kereta alza...katanya dah tinggal 10%... Fuh...tukar tu pun dkt rm190++... Baik melayang duit raya drpd melayang nyawa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu.. tukarlah.. elakkn mende2 buruk dr berlaku.. nnt last2 kita gak yg susah ye dak

      Delete
  17. Same ler kite..ni pun tgh dok servey harge brake pad..tu pun cina kedai tayar bagitau brake pad dah haus time tukar tayar..jumpa satu lagi penyakit..kihkihkih..ape pun tetap kene tukar lar sebab brake teramatlah penting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah tukar la breakpad tu sblm die yg menukar anda..hehe

      Delete
    2. Ha ah tukar la breakpad tu sblm die yg menukar anda..hehe

      Delete

Related Posts with Thumbnails