Selasa, 25 September 2012

Brake pad haus cecepat tukar

Kepada pengguna kenderaan especially kaum hawariun/pompuan2 cun.. sila amek perhatian..

Sesekalik kalo drive, try drive sambil turunkan tingkap kereta barang 5 minit.. dan cube teliti bunyik2 pelik yg dihasilkan oleh kereta korunk sume.. sbb slalu nye pompuan ni masok keter jek tros on aircond pastu tros bukak HOT FM kuat2.. dengan yakin membelah angin tanpa sedar ade kecacatan pada kereta mereka.. huhu..

Brake pad keter kita boleh haus.. bukan dahaga tau, tapik haus.. maknenye menipisla.. dan bile padding dah tade, geseran antara besi ngan besi akan mencalarkan lalu merosakkan brake disc.. bile brake disc dah calar, mungkin akan menyebabkan brake tak makan.. hoho brake keter pon pandai haus dan lapar... kui!

Camne nak tau brake pad dah haus? Brake pad yang haus akan mengeluarkan bunyik gemerincing/bunyik geseran/bunyik mcm chain.. chriiinggggggggggg.. eh! tatau la aku nak eja camne bunyik nyeh tu..

Brake pad dan disc (rotor org putih panggil).. Source:2CarPros.com

Kalau kita alert cepat, kita hanya perlu tukar brake pad sahaja dengan harga RM 90++ , anggaran bagi kereta Myvi utk kedua2 belah padding, tayar depan sahaja.. itu penting nye kita teliti bunyi2an pelik yg dihasilkan oleh keter kita setiap  ari..

Remove Front Brake Pads
Ooo brake pad ni bukan lah getah??? hohooh.. Source: 2CarpPros.com

Tetapi, kalau kita leka, bunyik tuh dah dekat 18 ari baru perasan.. gamaknye, kita kene laa tuko skalik ngan brake disc.. yang mana harganye lagikkkkkkkkkk mahal... total disc + padding = RM320++ untuk kereta Myvi..

Remove Brake Rotor
Brake disc yg calar2, itam2 mmg dah kne tuko lah wei.. Source: 2CarPros.com

Itu mujur kalo 18 ari dah perasan.. kalo dah 18 bulan??? gamaknye terbabas2lah keter tu sbb brake tak makan.. ohooho.. Nauzubillah..


Install Brake Rotor
Brake disc yg baru.. kilat wa cakap lu.. Source: 2CarPros.com

Disebabkan gaji kerajaan lambat, walopon aku dah perasan awal.. tetap kne tunggu gaji baru leh g bengkel sbb tade pitis.. maka huru haralah kne bayar 300++ dikala hari pertama gajik... hahaha.. melayang duit aku.. kalo tak dah bleh beli henbeg COACH kat FB Coach Outlet Malaysia.. dah aa tgh ade sale arini last smp pkol 10 mlm nih.. arghh!!!

INFO TAMBAHAN:
1. Brake pad kne tukar 3 tahun skalik supaya tak yah tuko brake disc..
2. Bengkel yang murah tukar brake pad/disc : FOUR SEASON MOTORING, no 14, jln SC 5/c, pusat perindustrian sg chua, kajang.. 0193673149


Isnin, 10 September 2012

List Klinik 3D Scan Area Bangi, Kajang, Putrajaya

@ 29 weeks baru dok sebok dok menalipon sume klinik berdekatan yg offer 3D/4D Detail Scan.. malangnye, most of the sonographer ataupon specialist tgh bercuti.. sadis sadis.. tapi buat jugak laa appointment.. berikut adalah senarai Klinik2 yang dah di call beserta harga untuk rujukan baby no 2 nnt.. hiks..

1. Kajang Plaza Medical Centre, Kajang, tel: 03-8739 7077, harga: RM 70 termasuk consultation..

2. Klinik Maria Alamanda, Putrajaya, tel: 03-8861 3444, harga: RM 200

3. An-nur Specialist Hospital, Bangi, tel: 03-8926 6060, harga RM 200

4. Az-zahrah Islamic Medical Centre, Bangi, tel: 03-8925 2525, harga: RM 200

5. Klinik Mediviron, Seksyen 7, Bangi, tel: 03-8925 2464, harga: RM 100 + consultation

6. Klinik Pusat Rawatan Mesra, Serdang, tel: 03-8945 9485, harga: tak tanye sbb sonographer bercuti oversea 2 minggu..

7. 3D 4D scan Malaysia, Klinik berubah2 ikut lokasi dan jadual (klik link), tel: 0176202933, harga: tatanye sbb tak call pon sbb sonographer die mcm bukan Muslim..

Finally, ktrg (mommy deddy) decide pergi ke KPMC Kajang.. atas reason appointment paling awal boleh bwat next week.. klinik lain sume not available.. pastu ofkos laa atas sebab kos nye yang paling murah.. hohoho..

Hopefully, 18hb 9 ni, baby tak malu2 nak tunjuk segala2 nye kat mummy ngan deddy ye sayang.. Pastu 18hb 11, baby laju2 dengan tak sakit nye, dengan bukaan kecik tanpa perlu jahit pon, kuo dari perot mummy ye..



EDITED (11/9/12): Petang smlm Mediviron Sek 7 Bangi call bgtau sonographer available today around 11 to noon.. sebab terlalu tak sabo, kami tuko plan buat 3D/4D Scan kat Mediviron jek la.. Babai KPMC.. kita takde jodoh bersame :D..


Related Posts with Thumbnails