Tuesday, July 17, 2012

Weight gain in the 1st half of the journey

usia kehamilan skang ni dah mencecah week ke-21.. the beginning of my 2nd half of the pregnancy journey.. kejappp jek... kejap keh?? bukan tak sabo2 sgt ke nak beso2kan lagik perot?? hehe

makne nye i've gone through the 1st half of the journey dengan jaya nye.. (ala ngelat kot 2 bulan awal tu tak tau ape2.. hoho)..

sepanjang 20 minggu pertama, my weight gain was 3 kg in total.. 

from 75 kg time last CJB dlu sampai naik ke 78 kg.. mak oi! 3 Kilo eh?? the truth is, the baby is only weight around 360gram aje skang ni.. about 10% of my total weight gain.. abes tu yg lagik 90% tuh mende ape??? hhohoho

tapik secara logik nye, mak budak bukan takat tambah baby jek dalam perot, kompom2 la ade penambahan mende lain seperti: 
  • lemak! terlebih utk kasik effect chubby, 
  • darah utk share ngan baby, 
  • cecair amniotik yg melindungi baby, 
  • pembesaran susu utk baby lahir nnt, 
  • pembesaran rahim utk tmpt tido baby yg comfy, 
  • placenta yg jadik sumber makanan baby..
haaa banyak tau... sume pon utk baby kesayangan.. so ok lah tu 1st half gain 3kg... nnt 2nd half journey another 3kg lagi ok lah tu... #eh! BERANGAN!.. bukan third trimester penambahan berat badan lagik cam lipat kalik ganda ke?? hohoho...

SAYA adalah seorang bakal ibu yang redha sbb saye sgt sgt tersangat lah mahukan baby yg dikandungkan ini.. dan SAYA tak kesah berat saya naik banyak mane pon as long as my baby is healthy and happy in my tummy.. 

tapikkk.. sy kne start makan cam diet dulu2.. seperti:
beras guna beras perang, salad salad dan salad, daging without rice, air masak ato air less sugar, roti berserat tinggi..
owh harap berjaya.. berdiet bukan utk nampak kurus tapi utk elak penyakit darah tinggi, kencin manis dan sebagainye... approaching 3rd trimester ni risiko utk dapat penyakit2 berbahaya tu sume tinggi.. maka harus berjaga2..

semoga mummy berjaya dan baby happy :)

2 comments:

  1. Baby jer happy....daddy dia camne?huhuhu

    ReplyDelete
  2. kan slogan kat klinik tu.. 'IBU SEHAT KELUARGA CERIA'.. KKM takde sebut bapak pon :p

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails