Thursday, July 5, 2012

Tips berpuasa time mengandung



memandangkan lagik 15 ari jek nak Ramadhan.. meh aku nak nasehat diri sendrik.. supaya tak kantoi bulan poser nnt..

pada aku, ape yg penting adalah kecekalan ati dan kemantapan jiwa... sebenarnye takde ape pon.. org mengandung ngan org hamil ngan budak2 ngan org tua ngan sesiapa sahaja umat Islam yang berpuasa, sebenarnye takde beza.. sbb kita semua dah pasang NIAT..

cume kita dah disogok ngan ayat2 org ngandong kne makan bnykkk.. kne makan utk 2 org.. kne sentiasa kenyang.. kene melantak jek smp terboyot.. haha.. maka kita pon dah set mind 'eh tak leh berlapar, nnt baby lapar'.. 'eh tak leh berpuasa.. tak larat'.. dan berbagai2 'eh' lagik..

tapi adalah tips2 yang patut kita amalkan ketika berpuasa.. supaya sentiasa bertenaga.. dan boleh manjalankan rukun Islam yang ke-3: berpuasa di bulan Ramadhan dengan sempurna..

TIME SAHUR

1. Di labelkan sebagai WAJIB utk ibu yg hamil makan sahur.. sahurlah sepaling lewattt yang boleh.. selagi blom azan Subuh tu makan lah.. makan banyak2.. makan makanan yg tinggi protein ngan serat.. mcm daging, roti, nasik.. makan jek macam makan tengahari.. haa bg puas ati..

2. Makan kurma.. kurma bg tenaga yg jitu dan mantop

3. Jgn/elakkan makan mende yg manis dan masin.. sbb garam dan gula boleh osmosis kan semua air dari dalam badan

4. makan gak makanan yg ade vit C ngan zat Besi

5. minum air masak banyakkkk banyak.. dari start berbuka hinggalah dah nak azan tu minumm jek air masak..

TIME PUASA

6. cekalkan ati.. kuatkan semangat.. moga2 anak kita nnt jadik seorang yg tabah..

7. banyakkan baca Al-quran ngan zikir..

8. Jgn buat kerja berat.. kerja luar.. jgn buat crash test time puasa..

9. banyakkan berehat..

10. kalau dah tak larat sgt.. berbuka lah.. jgn paksa diri.. okkeh?

TIME BUKAK POSER


ehe.. kalo ko tak poser pon, ko teman lakik ko bukak poser jek pon.. ko makan ngan lahap nye kan.. so yg ni pepandai sendrik lah.. hehe

Maka, selamat berpuasa kawan2.. Sangat berharap dapat berpuasa penuh Ramadhan kali ni.. sbb dah tak de seminggu cuti... maka this is the time maa.. slame ni ADE nak puasa penuh? kompom tak pat kan..

hihi eksited!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails