Monday, July 16, 2012

Bil letrik naik

Dengan wujudnye baby dalam poyot, maka bil letrik pon men-double the amount, double the joy.. weee... 

Apekah kesinambungan kenaikkan bil letrik dengan kewujudan baby?

Huhu kecit ati baby kalo die bace entry ni.. hehe.. mummy bukan nak salahkan baby tau.. mummy cume nak share sebab ape orang ngandong ni sering menjadi punca kenaikan bil letrik..

Tubuh orang ngandung, banyak mengalami perubahan dari setiap sudut dan segi.. so perasaan panas yg membelenggu suasana sekitar menyebabkan perlunye penggunaan aircond dan kipas 24 jam..

Punca2 ibu ngandong ni asik ler kepanasan cam kene bakor setiap ari, antaranye:

  • perubahan hormon: yang menyebabkan kadar metabolisma meningkat dan terjadik la penipisan lapisan ozon kat sekeliling ibu ngandong ni ha.. panas la jadik nyeh..
  • baby yg comel lam perot mummy yg semakin membesar: peningkatan suhu badan janin, meningkatkan hormon progesteron terhasil.. maka tingkatkan suhu badan mummy..
  • peredaran darah: peningkatan aliran darah disebabkan oleh progesteron tadik bukak sume salur darah kat kulit.. haaa makin la panas jadik nyeh..
Bile 6 minggu sampai laa 32 minggu.. time ni kepanasan semakin meningkat2.. maka bil letrik pon berkadar langsung ngan peningkatan kepanasan.. maka tak bolehla salah kan mummy sbb menjadik punca kenaikan bil letrik.. tapik try aa salahkan baby kalo berani.. haaaa... 

Dalam keadaaan yg serius, maybe, ibu ngandong ni leh pitam ato pengsan sbb tak leh nak handle rase panas tuh.. tambah2 plak bulan Puasa nnt.. bulan yang sememangnya cuaca nya panas.. maka Ibu/Mummy/Mak silalah bertahan dan bertabah.. 




No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails