Thursday, November 3, 2011

cita-cita time kecik2 sehingga dewasa

tetibe rase ade mood nak citer pasal ceciter.. eh bukan cer citer cer cite tu tau.. cita2 ah..

umo 4-9 tawon - peramugari..

  • sbb mase tu pikir yang peramugari mesti cantik.. badan kurusss jek.. dapat nek kapal terbang ari2.. 
  • cikgu ke.. mak ke.. akk ke.. atok ke tnye nak jadik ape da beso nt? cakap peramugari.. haks blushing.. 
  • kalo la aku tau badan aku akan jadik gedabak camni kompom takkan ade ati nak jadik peramugari.. hahah..


pastu atok ckp.. hish ape ni nk jadik peramugari.. tak elok.. serve (atok aku ckp omputih u) arak sume tu.. tayah2.. atok tasuke cucu2 atok jadik peramugari..
nasib baik ah.. sekor cucu die pon tade yg derhaka.. hehe

so start dr tu tuko cita2..

umo 10 tawon.. smp laaa umo SPM time dapat result trial - nak jadik doktor: pakar sakit tulang..

  • wah siap komplete ngan pakar ape skalik kan.. mmg kalo cikgu tny gua akan cakap nak jadik dr pakar sakit tulang.. cikgu dan kawan2 akan .. *gasp*.. kagum ngan budak comel ni.. auw..
  • my mum pon mmg dah tanam sungguh2 yg anak die ni satu ari nnt akan jadik dr pakar.. sbb nnt die leh g hospital sesenang bile2 mase jek.. hiks.. 
  • camne leh dapat inspirasi nak jadik dr pakar sakit tulang ni? sbb tgk drama.. bapak die sakit barah tulang.. tade ubat lagik time tu.. so tak leh diselamatkan.. maka saye sbg seorang yg baik ati nak jadik dr pakar utk ubat org lain di masa akan datang.. cewah!
tapik.. time trial SPM result bio tadapat A1.. dapat C ke D.. kah kah kah!!.. time tu tak kesah lagik.. still  taman cita2 tinggi nk jadik doktor.. skalik tu dapat interview MARA sbb sy belajar kat MRSM, fast trek guna result trial SPM.. time interbiew tu..

interbiuwer: whats ur preference?
me: (gagap2 speaking english) doctor in UK.. (i hate english during my schooling sooo much!!)
interbiuwer: are u sure? because if u choose dr, u wont get the place for this fast trek program because of ur BIOLOGY result is not good (dang!).. i would suggest u choose either biotech or engineering
me: (hentam bahasa melayu..) tapi saya nak jadik Dr..
interbiuwer: tapi result SPM kamu ni, Bio tak dapat A.. baik kamu amek biotech.. biotech is bla bla bal..
engineering is also not that bad u know.. 
me: tapi.................................. erm........ ok lah...(hilang semangat dah time ni) i choose engineering..
interbiuwer: where? we hav 3 choices, german, australia, and france (kalo tak silap).. 
me: erm i don wanna learnt any other languages (eh time ni ckp melayu jek sbnrnye) bcause im not good in learning languages.. thus i better choose Australia. 
interbiuwer: ok tq, all the best.. 

ah dang! i was terpengaruh gile2 ngan pakcik interbiu tu walopon die tak ensem dan sebagainye..  smpkan after that interbiew.. i changed my cita2 dr Doktor kepada Engineer.. haha.. dengan secara tak rela nye.. 

after SPM, sblm result keluar kami dah diteima masuk Australian Matriculation @ Sunway College in Engineering Course.. urgh!!! i just accept it as i believed that good chances may not come many times.. 

but after SPM result revealed, i really happy, terkejut, gile bangga, gile kentang bile dapat tahu my BIOLOGY is actually A1.. arghhh!! frustrated that i didn't wait till then.. gerrr...

so i ended up having a degree in "mechanical (BIOMEDICAL) Engineering".. but end up working as research officer (dull!!).. haha.. seb bek later on akan jadik test engineer.. ade la jugak ENGINEER nye tuh.. hurm.. 

5 comments:

  1. haha...rugi ko x jd stewardess, kalau tak confirm badan menten smpi skrg..

    common cite2 kitorg time skolah rendah sume nk jd penyanyi ngan pelakon.. then skola menengah rmi nk jadi doktor, arkitek ngan lecture.. bile cikgu ty nk jd lecturer apa, sumer x tau.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. haha nice kan.. time tu sume macam yakin jek akan dapat jadik.. haha

    ReplyDelete
  3. mungkin ko duk bdr ko yanti, dak kg aku leh konpem tade yg terpk nk jd penyanyi pelakon masa tu

    tp mmg bunyi lg panjang cita2 mcm lagi grand.

    ReplyDelete
  4. ha ah kat kg ngan kat pelda sume nak jadik polis askar.. seb bek aku pilih pramugari.. yg pompuan pon nk jadik polis.. hahah

    ReplyDelete
  5. Hahaha..serious. Sbb dah keje nye asik kene wat performance nanyi2.. Siap dress up sumer.. Tiap2 kali kejenye practice dance step.. Cikgunye music siap pandai main piano gitar sumer..mane tak..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails