Wednesday, July 13, 2011

saye tasuke blog yg loading lambat!

saye akan tros pangkah tanpa tunggu die abes loading..

untuk mengetahui sebab blog kita lambat gile nak abes load.. meh i terangkan mane yg i tahu..

" Bila kita membuka blog (semasa proses loading) ia akan mengambil data dalaman dan data luaran.Data dalaman adalah seperti yang dimasukkan pada template dan data luaran adalah fail fail seperti imej ,javascript yang dihostkan pada lokasi lain.Untuk data luaran ini akan menyebabkan blog jadi lambat dan kadang kala gagal dibuka sama sekali.
Bagaimana kita nak mempastikan bahagian mana yang lambat jika banyak data luaran yang diambil ?.

Pada masa mula membuka blog anda perhatikan pada status bar sepeti dibawah ini.

status bar
Secara logiknya bahagian mana yang lama untuk loading bermakna bahagian tersebut berat dan perlu hapuskan jika ingin loading yang laju.

Untuk melihat lebih terperinci bahagian mana yang lambat boleh gunakan tool yang terdapat pada tools.pingdom.com"


hehe.. i tatau tapi i malas nak tunggu.. so i gugel dan jumpa blog informatif ni.. so i cedok jek..
sekian time kasih..

2 comments:

  1. kami dah check..
    html blog agak ringan 84kb je cuma bab gambar tu mmg besar le, sebab pic kami semua besar kalau size kecik gambar tak clear..itu pun setiap gmbar bawah 1Mb..
    da tak bole buat apa dah..huhu

    ReplyDelete
  2. hehe.. takpe.. blog kamu masih blom kne pangkah :p.. saye suke bace blog kamu!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails