Sunday, January 30, 2011

tips jaga kucing


penjagaan kucing.. sgt mudah.. tapi ade sikit peraturan kne ikot spy kucing sentiase sehat..

1. kalo bawak kucing liar lain masuk rumah.. kuarantinkan dalam seminggu.. jgn campur dgn kucing yg sedia ada.. spy kalo die bawak virus tak menjangkit ke kucing yg sedia ada d rumah anda

2. jgn tukar makanan kucing sesuka hati... jika die mkn AIMS jgn tukar kpd fishkies yg murah.. nnt kucing muntah2 dan cirit-birit.. sbb tu aa kat zoo kita tak leh bawak makanan luar dan feed animal sesuka hati.. nnt susah abng2 zoo nak buang bhn buangan animal2 tesebot..

3. buang/bersihkan pasir poo poo setiap hari.. kalo pasir die penoh die akan buat hal dan g membuang di merata tempat.. menjijikkan dan sgt meletihkan..

4. kalo kucing anda lari rumah (apartmen) carik jugak d tingkat 5.. jgn carik kat ground floor je sbb kucing ni tahu jugak naik tangga bukan stakat turun tangga jek.. hehe..

5. kalo die selsema, bersin2, idong tesumbat, sapu a ngan vicks.. hahahha..


tido mcm comel kot!

kasih sayang

badik tido jelir lidah.. tah ape2 tah

babang patah gigi.. daddy jadik dentis tarik gigi smp tercabut.. hoho rupanye blkg gigi tu ade gigi taring baru yg lebih kuat.. kucin pon ade gigi susu jugak ek?


icap tetes babang tyme tido.. haha

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails